Víkendovka

Ve dnech 14.-16. září 2018 proběhl mezi členy MDP víkendový pobyt na faře v Pačlavicích. Fara byla dobře zařízena a bylo možno si hned v prvních okamžicích pobytu povšimnout, že toto místo je pro „turisty“ skvěle přizpůsobené. Místnosti pro hosty byly i v druhém patře a jídelna byla taktéž docela rozlehlá. Nechyběla ani společenská místnost pro účely přednášek, modliteb, stolních her apod.

Začátek akce byl naplánován na 7. hodinu večerní, započali jsme společnou večeří. Následovala chvilka volné zábavy a před pomyslnou večerkou jsme společně zpytovali své svědomí. Druhý den jsme začali rozjímáním ve společenské místnosti. Na dopoledne jsme měli naplánované hry na víceúčelovém hřišti v Koválovicích – Osíčanech. Zde jsme si zahráli volejbal, fotbal, ale také si někteří zaházeli na koš. Pak jsme pokračovali na nedaleký kopec v přírodní rezervaci Křéby, kde jsme měli piknik. Mohli jsem obdivovat onen nádherný pohled na hanáckou krajinu. Po návratu na faru jsme si zahráli hru, ve které jsme měli za úkol cestovat po obci a nalézat odpovědi na otázky (např. Kolik parkovacích míst se nachází před hasičskou stanicí?). V 17.00 proběhla katecheze otce Strogana na téma přátelství, následně mše svatá v místním kostele sv. Martina. Večerním programem bylo sledování filmu. Na konci dne jsme se sešli k večerní modlitbě a rovněž se ohlédli za prožitým dnem a zpytovali své svědomí. Závěrečný den jsme započali stejným způsobem jako předchozí ráno – rozjímáním. Poté jsme se přesunuli do kostela na nedělní mši svatou. Nakonec nás čekalo balení a úklid.

Osobně si myslím, že tento příjemně strávený víkend byl pro mne nejen skvělým zážitkem, ale také duchovním obohacením. Ty všechny modlitby, přednáška a mše svaté donutí člověka se trochu zamyslet a popřemýšlet kupříkladu o svém chování k druhým. Doporučil bych tuto akci spolu s Crossnou, pořádanou každý 1. pátek v měsíci, všem, kteří se chtějí seznámit s novými lidmi, příjemně strávit páteční večer nad debatou o různých církevních tématech a obzvláště těm, kteří mají pár duchovních otázek nebo by chtěli svou víru posílit či sdílet s ostatními.

Zdeněk Vychodil, účastník akce